2013. szeptember 29., vasárnap

A Szilágysomlyói PSZ IX. presbiteri konferenciája Sólyomkőváron

A tevékeny keresztyén élet - IX. presbiteri konferencia Sólyomkőváron

Napos szeptemberi időben gyűltek össze a Szilágysomlyói Egyházmegye presbiterei Sólyomkőváron a hagyományos őszi konferenciára. A reggelek már hűvösek errefelé, de amint a Nap feltűnt a fák és dombok fölött lassan mindenki felmelegedett.
    A megnyitó istentiszteleten Lukács József püspökhelyettes hirdette Isten Igéjét a 2Thessz 3,1-5 alapján. A tevékeny keresztyén életre hívta fel figyelmünket. Az első században élő keresztyének annyira hittek Jézus korai visszajövetelében, hogy már-már tétlenül, semmittevően élték mindennapjaikat. De ugyanez a semmittevés, gyümölcstermés nélküli keresztyén élet veszélyezteti mai egyházunkat is. Egyesek már úgy tekintenek egyházunkra, mint egy szolgáltatást végző intézményre. Ünnepelni akarnak, de Jézus nélkül. Imádkozzunk egyházunkért, családunkért, gyülekezeteinkért, egymásért, hogy a szolgálatban ne lankadjunk meg, és Isten Lelke által erőnk megújuljon.
    A köszöntések sorában előbb Tóth András, a Presbiteri Szövetség elnöke üdvözölte a megjelent vendégeket, előadókat és a presbitereket. Majd Székely Csaba, egyházmegyei főgondnok a tanulás fontosságáról szólt, hiszen a megfelelő szolgálathoz megfelelő tudást és bölcsességet kell szerezni. Növekedni kell a kegyelemben és a Jézus Krisztus ismeretében ahhoz, hogy elöljárói hivatásunkat minél jobban betölthessük.
    Ezután került sor a konferencia első előadására, amit Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora tartott a 450 éves Heidelbergi Kátéról. Hitvallásunk kialakulásának történetét kísérhettük figyelemmel 1518-tól kezdődően egészen megjelenéséig, 1563-ig. Megtudtuk többek között, hogy Ursinus Zakariás és Oleviánus Gáspár mellett német tudósok, teológusok egész sora dolgozott azon, hogy egy olyan hitvédő iratot állítsanak össze a református egyház számára, amely bibliai alapokon nyugszik. A kérdés-feleletek összefoglalták a Szentírás üzenetét, és így mindenki által elfogadott lett a református egyház. Amikor 1563-ban a Heidelbergi Káté megszületett négy célt szolgált:
    - az ifjak oktatásának és nevelésének eszköze volt;
    - útmutató volt a lelkipásztorok számára a prédikációra való felkészülésben;
    - a vasárnapi istentiszteleti rendtartás (liturgia) része volt: 9  vasárnapon át beosztva fel kellett olvasni mind a 129 kérdést és feleletet, hogy a gyülekezet soha ne feledje el.
    - a gyülekezet számára tanító, nevelő eszköz volt; ezért a vasárnap délutáni istentiszteleten a prédikációban a kátét magyarázták a lelkipásztorok.
    Az előadó személyes vallomásaként elmondta, hogy igazi keresztyénné a Biblia által lett, de azon belül igazi reformátussá csak a Heidelbergi Káté által tudott lenni. Ezért ajánlotta mindannyiunk figyelmébe a Káté rendszeres olvasását, tanulmányozását.
    Szünet után következett a konferencia második előadása, amit Horváth József, sarmasági történelemtanár tartott a magyar nemzet- és küldetéstudatról, és azon belül a Szent Korona rejtélyéről. Előadásából kitűnt, hogy elkötelezetten hisz abban, hogy a magyarságnak sorsa és küldetése van a Kárpát-medencében. Az ősmagyarok küldetéstudatában már ott volt az egy és igaz Istenbe vetett hit; hittek az Ő szilárd hatalmában és szerető oltalmában.
    A Magyar Királyság megalakulásával, Szent István megkoronázásával pedig ez a nemzet- és küldetéstudat tovább erősödött. A Szent Korona az egységes nemzet jelképe lett; minden magyar keresztyénnek hinnie és éreznie kell ennek a misztériumnak az erejét. Ebben még a középkor két hitharcosa, az egymás ellen viaskodó katolikus Pázmány Péter és a református Bethlen Gábor is egyetértett. A Szent Koronának összetartó ereje van, az egységes nemzethez való tartozást erősíti a magyarokban. A magyarok mindig is hittek abban, hogy a koronát Istentől kapta az ország egy meghatározott küldetéssel és céllal. A szabadság, a védelem, az egyenrangúság és a méltóság jelképe lett minden nemzedék számára. Ragaszkodnunk kell ősi hagyományainkhoz, értékeinkhez, ereklyéinkhez, hiszen ezekben van nemzetünk jövője.
    Ezt követően a sarmasági ifjúsági csoport, Püsök József Attila lelkipásztor vezetésével zenés előadással örvendeztetett meg bennünket. A dalok között voltak hiterősítő és hitmélyítő énekek ugyanúgy, mint a nemzettudatot erősítő dalok. Ezek hallgatása közben mindenkiben megerősödött az a bizonyosság, hogy jó érzés református keresztyénnek és egyben magyarnak is lenni. Isten gondviselő szeretete tartott meg bennünket mindeddig keresztyénnek és magyarnak, és ezt a két értéket őriznünk kell és továbbadnunk a következő nemzedéknek.
    A konferenciát a szeretetvendégséggel zártuk, ahol a finom falatok elfogyasztása közben kötetlen beszélgetések alakultak ki a résztvevők között. Ezúton köszönjük minden szervezőnek, segítőnek és résztvevőnek, hogy Sólyomkőváron ez alkalommal is tartalmas és lélekemelő napot tölthettünk el.
Szőnyi Levente esperes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése