2013. március 14., csütörtök

A szabadulás örömhíre - Szilágysomlyói Presbiteri Konferencia



„Ha az ember Sólyomkővárra jön mindig jól érzi magát” – mondta egy persbitertárs, amikor szeptember 1-jén a Szilágysomlyói Egyházmegye táborhelyén gyülekeztünk, a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Presbiteri Konferencián.
Lukács József egyházkerületi főjegyző áhítata nyitotta meg az együttlétet az Ez 34,11-16 alapján. Hallhattuk, ahogy Isten panaszos hangja fogalmazódik meg a prófétán keresztül, hogy akiknek hirdetniük kellene az örök igazságot, azok elhallgattak, nem teljesítették kötelességüket, de megszólal helyettük Isten és azt mondja, hogy Ő lesz helyettük a pásztor.
Teljesítettük-é mindig kötelességünket? - tevődött fel az önvizsgálatra indító kérdés. Hűek voltunk-é fogadalmainkhoz? Ebben az értékvesztett világban megmaradtunk-é a mindig állandó krisztusi értékek mellett? Ady Endre versének címe ma is érvényes: megszaporodtak „a nagyra nőtt krisztusok”. Sok bukás és kudarc jellemzi életünket, de a legnagyobb az lenne a keresztyén ember számára, ha elfogadná a rosszat és nem küzdene ellene. „Vegyük fel tehát a harcot a világ gonosz erőivel és saját belső gonoszságunkkal szemben” - hangzott a buzdítás.
Az igei bevezető után Tóth András, az Egyházmegyei Presbiteri Szövetség elnöke köszöntötte a mintegy 140  jelenlévő presbitert, illetve a meghívott vendéget. A Jn 3,15-ra utalva hangsúlyozta, hogy arról fogják felismerni a mi Krisztushoz való tartozásunkat, hogyha egymást szeretni fogjuk. Köszöntések és programismertetés után jó volt hallgatni a Szilágybagosi Ifjúsági Csoport szolgálatát, akik most is bizonyították, hogy méltán lehetünk büszkék egyházmegyénk egyedüli mandolin zenekarára.
Székely Csaba, egyházmegyei főgondnok a közeledő presbiterválasztásra utalva, a szívünkre helyezte a presbiteri szolgálat felelősséggel járó vonatkozását, mert Krisztus mindenért számonkér majd bennünket.
Hasznos és építő előadást hallhattunk Horváth Levente lelkipásztor, a Bonus Pastor (Jó Pásztor) Alapítvány  vezetője részéről, aki az alkoholfüggőségről, valamint az attól való szabadulás lehetőségéről beszélt. Ez olyan problémája az emberi életnek, amely igen nagy aktualítással bír. Probléma, mellyel szembesülni kell. Elgondolkodtató volt, hogy milyen hamar bekövetkezhet az ember életében az a kontrollvesztés, melynek lényege az, hogy az ember már nem tudja, hol a határ és mikor kell leállni. Innen már csak egy lépés a függőség. Az Alapítvány azért jött létre, hogy az ilyen embereken segítsen. Hiteles bizonyságtevés volt a valamikori függők szájából hallani a szabadulás öröméről, akik végigjárták ezt az utat, s már új életet kaptak Krisztus által. „Az ördög ingyen akar téged, Krisztus pedig az életét adta, hogy minden bűntől megszabadítson” – hangzott el az előadásban.
Szőnyi Levente esperes a presbiteri szolgálatról tartott vetítettképes előadást Szolgálunk és védünk címmel. Szolgáljuk Krisztust és embertársainkat, s védjük a szentek közösségét azaz a gyülekezetet minden támadás ellen. Mi a fizetség? – sokszor megkísért a gondolat bennünket. A tékozló fiú történetében az egyik szereplő presbiter. Kevesen gondoltunk arra, hogy ez épp a nagyobbik fiú. Miért érdemelte ki ezt a minősítést? Mert mindenkor az Atyával volt és nem kérte ki a vagyon reá eső részét. Ilyen elöljáróvá és küldötté kell váljon a presbiter.
Az előadások után megemlékeztünk a közelmúltban elhunyt gondnoktestvérekről: Csíki Ferenc, szilágyzoványi és Bartus Ferenc varsolci főgondnokokról, valamint a fiatalon elhunyt Balla Csabáról, az ippi főgondnok fiáról. Isten nyugtassa őket és vigasztalja meg a gyászolókat.
Egyházmegyénk esperese és a Presbiteri Szövetség elnöke megköszönte a jelenlétet, biztatván a szolgatársakat arra, hogy vállalják tovább ezt a nemes küldetést. Konferenciánk szeretetvendégséggel zárult.
Jó volt résztvenni ezen a találkozón, azzal a reménységgel szívünkben, hogy jövőre újból találkozunk. Addig is áldásos szolgálatot mindenkinek.
Fazakas Sándor lelkipásztor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése